12. Dec 2022 12:13

13-ročný basketbalista Matúš Rybár z Prievidze sa stal španielskou hviezdou

V piatok (9. 12. 2022) sa vrátil Matúš Rybár (13 rokov) zo španielskej Valencie, kde sa v kvalifikácii na jeden z najprestížnejších a najsledovanejších turnajov pre mladých basketbalistov Minicopa Endesa stal najužitočnejším hráčom turnaja. Minicopa Endesa, ktorej mottom je: Kde sa rodia hviezdy, organizuje španielska Asociácia basketbalových klubov ACB pre kategóriu do 14 rokov.

V turnaji súťažia najlepšie mládežnícke španielske kluby, ktoré si môžu do svojich tímov pozvať aj jedného talentovaného hráča zo zahraničia. Matúša pozval do svojho tímu klub UCAM Murcia Redexis. A neoľutoval. V trojdňovom turnaji, aj vďaka Matúšovi, vyhrali 3 zápasy a prebojovali sa do finálového turnaja. Matúš sa stal MVP, čiže najužitočnejším hráčom celého turnaja, so skvelou štatistikou – dal 17,1 bodu na zápas, 8,1 doskokov, 2,3 asistencie, 2,3 zisku a jeho herná produktivita bola 23,5 na zápas. „Pre Matúša znamená účasť a ocenenie na turnaji otvorenie dverí do väčšieho basketbalu. Ukázal, že sa vie vyrovnať najlepším hráčom v Španielsku, ba dokonca ich aj predčiť. Videli ho hrať skauti NCAA, dokonca NBA tímov. A samozrejme, všetci zástupcovia tímov zo Španielska,“ hovorí Marek Bulík, manažér Mládežníckej basketbalovej akadémie Prievidza (MBA Prievidza), ktorý stojí za tým, že si organizátori turnaja všimli Matúšov talent.

Basketbalový talent z Prievidze

Matúš Rybár je hráčom Mládežníckej basketbalovej akadémie Prievidza (MBA Prievidza). S basketbalom začal keď mal sedem rokov a jeho talent a cit pre basketbal sa ukázal veľmi rýchlo. Aktuálne má 187 cm a je výborný rozohrávač a strelec. „Matúš má veľký talent a potenciál. To bol jeden z dôvodov, prečo sme sa mu snažil vybaviť zápasy za kvalitné zahraničné družstvo. Vždy vyčnieval vo svojej kategórii aj v kategórii o rok starších chlapcov. Vynikajúco ovláda loptu, skvelo číta hru a prihráva. Je silný v súbojoch 1:1, prirodzene silný fyzicky, má rád kontakt. Rozumie basketbalu, čo v tejto vekovej kategórii nie je pravidlom. Má rád výzvy, jeho výkon rastie s kvalitou súpera. Potenciál Matúša je na TOP ligy v Európe. Na Euroligu a najmä NBA treba aj veľa šťastia, zdravie, správne rozhodnutia. Ale kto vie, možno raz bude druhým Slovákom v NBA V MBA Prievidza sa mu s tým budeme snažiť pomôcť najlepšie, ako vieme. Veľmi bude záležať na samotnom Matúšovi, ako so svojim talentom naloží, ako bude trénovať, regenerovať, starať sa o svoje zdravie,“ vyzdvihuje Matúšov talent jeho tréner Tomáš Bulík.

Matúš bol v predchádzajúcej sezóne MVP, najužitočnejším hráčom, aj na Majstrovstvách Slovenska v kategórii do 13 rokov. Je lídrom družstva chlapcov U15 (narodení v roku 2008 a mladší), kde bol na M-SR v all stars A, kde MBA Prievidza skončila na druhom mieste. V júni tohto roku bol s reprezentačným výberom ročníka 2008 na turnaji v Dánsku, kde nastupoval v základnej päťke. Aktuálne hráva v Prievidzi aj za kategóriu U17 (chlapci narodení v roku 2006 a mladši), čiže s o 3 roky staršími spoluhráčmi.

Februárové finále

Veľkolepé finále turnaja, na ktorý sa s tímom UCAM Murcia Redexis kvalifikovali Real Madrid, FC Barcelona, Joventut Badalona, Unicaja Malaga, Betis Sevilla, Valencia Basket a Gran Canaria, bude vo februári budúceho roku v Badalone, počas finále Španielskeho kráľovského pohára Copa del Rey. Čiže v rovnakom termíne tam budú aj všetky najlepšie španielske seniorské družstvá. „Samozrejme, je to aj veľká reputácia pre náš kub MBA Prievidza. Už len dostať sa na tento turnaj je neskutočne náročné, lebo tú možnosť má iba 18 chlapcov mimo Španielska. Posledným Čecho – Slovákom na tomto turnaji bol Vít Krejčí, ktorý hrá aktuálne v NBA. Je to určite ocenenie aj pre nás, že ideme v MBA Prievidza správnym smerom a verím, že je to motivácia aj pre ďalšie deti, aby začali hrať basketbal. Už teraz je z Murcie záujem o spoluprácu, účasť nášho tímu na turnajoch v Murcii a recipročne Murcie v Prievidzi, ako aj o tréningový pobyt ďalších našich talentovaných chlapcov v Murcii a trénerské stáže,“ dodáva Marek Bulík.

Prievidza je rodiskom mnohých basketbalových talentov a špičkových basketbalistov. Aktuálne najlepší basketbalista Slovenska Vladimír Brodziansky je odchovancom Prievidze. V reprezentácii Slovenska patrí k lídrom ďalší prievidzský odchovanec Jakub Mokráň. V NCAA je Matúš Hronský, ktorý ako 18 ročný nastúpil za reprezentáciu seniorov a je najmladším hráčom, ktorý nastúpil v extralige.

Viacero ďalších odchovancov hrá v slovenskej extralige „U nás v tíme máme ďalšie talenty, ktoré patria k najlepším hráčom vo svojej vekovej kategórii na Slovensku. V predchádzajúcej sezóne sme boli Majstri Slovenska v kategóriách U13, U12, U11, 3. miesto v U19 a 2. miesto v U14 a vysoké ciele máme aj nadchádzajúcu sezónu,“ uzatvára úspechy prievidzského basketbalového klubu Marek Bulík.

Minicopa Endesa – ocenenie pre Matúša Rybára

Ďalšie aktuality

Otváracie hodiny pokladne MsÚ

26. Jul 2024 8:25
Oznamujeme verejnosti, že pokladňa na mestskom úrade bude od 29. 07. 2024 do 02. 08…

Odstávka pitnej vody

25. Jul 2024 8:30
Z dôvodu náhlej poruchy na vodovodnom potrubí bude dnes prerušená dodávka pitnej…

Nový spojovací chodník na Ul. Francisciho

23. Jul 2024 10:46
Mesto Prievidza vybudovalo nový chodník k centrálnemu detskému ihrisku vo…