4. Nov 2024 9:53

Európsky týždeň znižovania tvorby odpadu

Európsky týždeň znižovania množstva odpadu (The European Week for Waste Reduction - EWWR) je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Spája jednotlivcov, školy, podniky, samosprávy, mimovládne organizácie a združenia, ktoré organizujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní odpadu. Každý rok sa zameriava na špecifickú tému, s cieľom predchádzať vzniku odpadu.

Európsky týždeň znižovania množstva odpadu prebieha od roku 2009, kedy sa konal prvýkrát. Odvtedy prebieha táto akcia každý rok. Zvyčajne sa koná v predposledný alebo posledný týždeň v novembri. Tento rok je témou potravinový odpad.

Zapojte sa!

Inšpirujte sa tipmi ako predchádzať vzniku odpadov. Zapojte sa spôsobom, ktorý vám je blízky, dajte vedieť svojim priateľom a rodine a navzájom sa podporujte. Napíšte email na tyzden@priateliazeme.sk alebo informujte organizátorov pomocou formulára.

Fakty o potravinovom odpade

Potravinový odpad označuje všetky potraviny (vrátane nápojov) a súvisiace nejedlé časti vzniknuté v nasledujúcich sektoroch: výroba potravinárskych výrobkov, maloobchod s potravinami, stravovacie služby a domácnosti.

Problém 

Štáty EÚ každoročne vyprodukujú viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo zodpovedá 131 kg na obyvateľa (https://ewwr.eu/thematic_focus/2024-food-waste/). Tieto údaje sú ešte dramatickejšie, ak vezmeme do úvahy, že viac ako 37 miliónov ľudí si nemôže dovoliť kvalitné jedlo každý druhý deň. Ak by sme všetky vyhodené potraviny chceli rozdať chudobným ľuďom, tak by sa každému z nich ušlo približne 1,5 tony potravín ročne.

Na celosvetovej úrovni sa vyhodí jedna tretina všetkých potravín vyrobených pre ľudskú spotrebu. Veľká väčšina potravinového odpadu vzniká v domácnostiach (viac ako polovica vyprodukovaného potravinového odpadu), v stravovaní (reštaurácie, jedálne) a v maloobchode (supermarkety, obchody).

Okrem neetickosti plytvania sa za množstvom potravinového odpadu skrývajú ekonomické aj environmentálne dopady. Odhaduje sa, že s potravinovým odpadom vyprodukovaným ročne v Európe je spojená trhová hodnota 132 miliárd eur.

Environmentálne dopady súvisia s využívaním ornej pôdy, sladkovodných zdrojov a hnojív na pestovanie plodín, následne so znečistením a emisiami z výroby potravín a nesprávneho zneškodňovania skládkovaním či spaľovaním potravinového odpadu. Podľa OSN spôsobuje potravinový odpad až 10 % skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie (https://www.iberdrola.com/sustainability/food-waste).

Tipy na aktivity, zamerané na znižovanie odpadu z potravín a znižovanie nepriaznivých vplyvov na životné prostredie

Existuje množstvo spôsobov ako môže každý z nás znížiť množstvo odpadu z potravín a prispieť tak k riešeniu problému. Nižšie uvádzame niekoľko tipov na aktivity pre rôzne cieľové skupiny, ktoré môžu byť realizované nielen počas týždňa znižovania odpadu.

Pre jednotlivcov

  • Plánujme si nákupy – Píšme si zoznam a nakupujme len to, čo skutočne potrebujeme, aby sme predišli nadmerným nákupom a plytvaniu.
  • Nenakupujme, keď sme hladní – Keď sme hladní, je ťažšie odolať lákavým vôňam a zbytočne kupujeme viac jedla.
  • Nekupujme potraviny do zásoby, ak nebudeme schopní ich spotrebovať včas – Podeľme sa o veľké balenia so susedmi alebo priateľmi, aby sme predišli zbytočnému plytvaniu.
  • Kupujme nebalené potraviny – Kúpme iba také množstvo, aké potrebujeme, a znížme odpad z obalov. Podporujme obchody, kde je možné nakupovať bez obalu.
  • Skladujme potraviny správne – Ukladajme potraviny podľa dátumu spotreby, aby sme ich stihli skonzumovať včas. Dopredu v poličkách si uložme potraviny so starším dátumom spotreby a dozadu s novším.
  • Sledujme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti – Rozlišujme medzi potravinami, ktoré môžeme konzumovať aj po minimálnej trvanlivosti, a tými, ktoré sú mikrobiologicky rizikové (sú označené dátumom spotreby).
  • Využime zvyšky potravín – Zvyšky jedál využime na prípravu nových jedál, ako sú polievky, nátierky alebo šaláty.
  • Mrazme a konzervujme potraviny – Potraviny, ktoré neminieme, môžeme zmraziť alebo konzervovať na neskoršie použitie.
  • Buďme solidárni – Ak máme nadbytok jedla, podeľme sa s priateľmi alebo darujme charite.
  • Kompostujme potravinový odpad – Zvyšky jedla a potravín môžeme premeniť na kompost, čím získame prírodné hnojivo.
  • Používajme aplikácie na sledovanie zásob – Aplikácie nám pomôžu sledovať potraviny a včas spotrebovať tie, ktorým sa blíži dátum spotreby.
  • Označme „jesť najprv“ zónu v chladničke – Tento koncept z kampane Love Food Hate Waste pomáha predísť plytvaniu tým, že jasne označíme potraviny, ktoré treba spotrebovať najskôr.
  • Tipy nájdete aj na stránke “Neplytvajme jedlom”.

Pre školy

  • Vzdelávajte deti o odpade z potravín – Organizujte vzdelávacie programy o zodpovednom nakupovaní, varení a skladovaní potravín.
  • Stanovte vhodné veľkosti porcií – Upravte porcie v školských jedálňach, aby žiaci jedlo zjedli a znížilo sa plytvanie.
  • Využite zvyšky jedál – Zo zvyškov obeda pripravte nové jedlá, ako napríklad nátierky alebo šaláty.
  • Zaveďte zber bioodpadov  – V triedach umiestnite samostatné koše na zber biologického odpadu, informujte žiakov o dôležitosti triedenia.
  • Podporujte kompostovanie v školách – Vytvorte kompostoviská pre kompostovanie rastlinných zvyškov jedál, kompost využite v školských záhradách.
  • Spolupracujte s miestnymi farmami – Prebytky jedla môžu byť využité ako krmivo pre zvieratá.
  • Zaraďte „Dni bez odpadu“ – Usporiadajte dni, počas ktorých sa škola zameriava na minimalizáciu odpadu.
  • Zapojte študentov do plánovania jedál – Zapojením detí do tvorby školského menu (inšpirované programom Food Corps) sa zvyšuje ich povedomie o plytvaní a zodpovednosť za stravovanie.

Pre obchody

  • Objednávajte menšie množstvá potravín – Menšie a častejšie objednávky zabezpečujú, že sa potraviny predajú čerstvé a zníži sa odpad.
  • Sledujte expirácie potravín – Potraviny so skorším dátumom spotreby umiestňujte na viditeľné miesta, aby sa predali rýchlejšie.
  • Zabezpečte správne skladovanie – Správne uskladnenie predlžuje trvanlivosť potravín a minimalizuje plytvanie. Potraviny so skorším dátumom spotreby umiestňujte dopredu v policiach.
  • Zaraďte menšie balenia – Ponúkaním menších balení podporíte zákazníkov, aby kupovali len to, čo potrebujú.
  • Predávajte potraviny so zníženou cenou – Potraviny blížiace sa k dátumu spotreby predávajte za nižšiu cenu, aby sa znížilo plytvanie. Zriaďte diskontné oddelenia s potravinami so zníženou kvalitou alebo blížiacim sa dátumom spotreby za nižšiu cenu.
  • Darujte nepredané potraviny – Spolupracujte s charitatívnymi organizáciami a redistribuujte potraviny, ktoré by inak skončili ako odpad.
  • Ponúkajte „zachránené potraviny“ – Inšpirujte sa programom ako Imperfect Foods, v rámci ktorého obchody ponúkajú potraviny, ktoré by inak skončili ako odpad, zákazníkom za nižšie ceny, čím sa znižuje plytvanie.
  • Spolupracujte s potravinovými bankami – Spolupracujte s komunitami na zriadení potravinových bánk na distribúciu prebytočných potravín, darujte potraviny Potravinovej banke Slovenska.
  • Trieďte odpad pre recykláciu/zhodnotenie – Rastlinný odpad, t. z. odpad z ovocia a zeleniny môžete odovzdať do kompostárne alebo bioplynovej stanice. Vytriedené pečivo a chlieb je možné ponúknuť na skrmovanie. Ak vytriedite vedľajšie živočíšne produkty bez obalov napr. mäso, údeniny, vajcia, môžete ich odovzdať do bioplynovej stanice alebo kompostárne s hygienizačnou jednotkou.

Pre reštaurácie

  • Sledujte plytvanie jedlom – Monitorujte množstvo odpadu z kuchyne a od zákazníkov a analyzujte, kde vzniká najväčšie plytvanie.
  • Optimalizujte porcie jedla – Ponúkajte rôzne veľkosti porcií, aby zákazníci mohli zvoliť tú, ktorá im vyhovuje, a minimalizovalo sa plytvanie.
  • Využívajte zvyšky potravín – Napr. zvyšky chleba premeňte na krutóny, zvyšky zeleniny použite na prípravu polievok alebo nátierok.
  • Zabaľte jedlo na odnesenie – Ponúknite zákazníkom možnosť odniesť si nedojedené jedlo domov v ekologických obaloch.
  • Plánujte menu s ohľadom na zvyšky – Vytvárajte denné menu, ktoré efektívne využíva zvyšky potravín z predchádzajúceho dňa.
  • Zohľadnite spätnú väzbu od zákazníkov – Prehodnoťte veľkosť porcií alebo kvalitu jedál na základe spätnej väzby od zákazníkov.
  • Darujte nepredané jedlo – Spolupracujte s charitatívnymi organizáciami a darujte jedlá, ktoré ste nepredali.
  • Zavádzajte flexibilné menu – Vytvárajte flexibilné menu na základe dostupných zásob, čím sa minimalizuje nadbytok potravín.
  • Ponúkajte zvyšné jedlo za nižšiu cenu na konci dňa – Inšpirujte sa programom Too Good To Go, predávajte jedlá, ktoré by sa inak nepredali, za zníženú cenu pred zatvorením.

Viac info nájdete na Nula odpadu | Priatelia Zeme – SPZ | Pre planétu, pre ľudí, pre budúcnosť…

Plagát Neplytvajme jedlom

Ďalšie aktuality

Zveľadený priestor v Kultúrnom dome Malá Lehôtka

6. Nov 2024 13:13
Počas jesene sa realizovala oprava nebytových priestorov v suteréne Kultúrneho domu…

Mestský úrad v Prievidzi hľadá referenta/ku pre dopravu!

6. Nov 2024 12:58
Mestský úrad v Prievidzi vyhlásil výberové konanie na pozíciu refernt/ka pre dopravu.

VVO č. III nebude v novembri zasadať

4. Nov 2024 14:39
Oznamujeme verejnosti, že rokovanie výboru VO č. III (Zapotôčky, Nové mesto) sa v…