25. Oct 2024 8:47

Mestská polícia prispieva k bezpečnosti obyvateľov

S jeseňou prichádzajú aj chladné a sychravé dni, kedy sa zároveň podstatne znižuje viditeľnosť v cestnej premávke. To pozorujú všetci jej účastníci – vodiči, chodci, cyklisti či kolobežkári. Mestská polícia Prievidza už tradične šíri osvetu a obyvateľom poskytne reflexné pásky či parkovacie kotúče.

Nielen „nemotoroví“ účastníci cestnej premávky by mali vo zvýšenej miere dbať na nosenie reflexných prvkov alebo doplnkov, ktoré výrazne zvyšujú ich bezpečnosť. Často ide o prvky, ktoré nie sú drahé, no ich efekt je nesporný. Reflexná páska či samolepka môže zabrániť tragédii, napriek tomu mnohí z nás nebezpečenstvo podceňujú alebo sa spoliehajú, že vidieť nás musí hlavne ten druhý.

Reflexné doplnky zachraňujú život

V čase stresu a zrýchleného presunu do školy, práce alebo do obchodu by mala byť reflexná páska trvale súčasťou školskej alebo nákupnej tašky, batožiny, ruksaku alebo dámskej kabelky. Cyklistické oblečenie spravidla býva vybavené reflexnými doplnkami, no tieto osvetlenie bicykla v znížených svetelných podmienkach nenahradia. „Kolobežkári sa väčšinou pohybujú v civilnom oblečení, ale osvetlenie kolobežky je vhodné v každom prípade doplniť vyhovujúcimi ochrannými a svetelnými pomôckami, ktoré zvyšujú vašu bezpečnosť,“ upozorňuje Vít Zajac, Mestská polícia Prievidza.  Zároveň dodáva, že reflexné pomôcky sú určené na každodenné používanie, nie na uloženie v depozite pre „budúce generácie“.

Využite parkovanie s parkovacím kotúčom

Mestská polícia opakovane pripomína aj možnosti parkovania na vyhradených miestach s parkovacím kotúčom. Ide o parkovacie miesta označené príslušnou značkou, kde je možné parkovať vymedzený čas, spravidla 30 minút. Vozidlo musí byť viditeľne označené tzv. parkovacím kotúčom, na ktorom sa vyznačí čas zaparkovania.

„V prípade parkovania na takomto vyhradenom mieste nie je potrebné zasielať SMS správy, ako sa často omylom stáva. V rámci osvety, vzdelávania a prevencie budú podobne ako reflexné pásky k dispozícii i parkovacie kotúče, ktoré hliadky môžu poskytnúť v rámci služby aj pri riešení dopravných situácií v meste,“ uzatvára Zajac.

Ďalšie aktuality

Zriadenie Operačného strediska pre medveďa hnedého

25. Oct 2024 10:56
Štátna ochrana prírody SR informuje verejnosť, že zriadila Operačné stredisko pre…

Roadshow Deň Seniorov v Trenčíne

25. Oct 2024 8:37
Milí seniori, dovoľte nám pozvať  Vás v mene Ministerstva…

Medveď hnedý v Lesoparku

24. Oct 2024 13:40
Upozorňujeme obyvateľov na výskyt medveďa hnedého na území Lesoparku.