11. máj 2023 13:57

Kultúrno-environmentálny festival v Galérii Jabloň

Druhý zo série kultúrno-environmentálnych festivalov iniciatívy Planéta A sa uskutoční už túto sobotu. Do Prievidze prídu recyklátori a upcyklátori z celého Slovenska.

Mladá, kultúrno-environmentálna iniciatíva Planéta A organizuje už 13. mája v Galérii Jabloň svoj druhý jednodňový festival, ktorého témou je tentokrát Recyklácia a Upcyklácia. Návštevníci sa môžu tešiť na nové aktivity a talentovaných lektorov z celého Slovenska. V diskusiách sa dozvedia aj o zaujímavom spôsobe recyklácie cigaretových ohorkov na asfaltové cesty a dostanú praktické tipy a triky k tomu, aby sa aj ich šatník stal udržateľný. Zároveň ich čakajú tvorivé workshopy pre deti aj dospelých. Vyrobia si peňaženku z tetrapaku, gumičku zo starej kravaty či vysielačku z papierových pohárov na kávu. Festivalovú atmosféru okrem skvelej hudby doplní vegánske jedlo, voňavá káva v porceláne z druhej ruky či remeselné pivo v rozložiteľných pohároch.

Minifest Planéty A je podujatie udržateľné nielen témami, ktoré rieši, ale aj prevedením samotného festivalu. Má ambíciu stať sa pravidelným komunitným podujatím pre Prievidžanky a Prievidžanov.

Prvé celodenné podujatie Minifest Planéty A organizovala iniciatíva Planéta A vo februári tohto roka. Návštevníci sa zoznámili s témou Cirkularita cez rôzne zážitky – SWAP oblečenia, detský bazárik, diskusiu o re-use centrách, prednášku o dážďovkovom kompostovaní či cirkulárnej ekonomike. Na stenu tesne pred prerábkou maľovali odkaz planéte a spolupodieľali sa aj na vytvorení virtuálnej Cirkulárnej mapy Prievidze. Takúto cirkulárnu mapu už používa niekoľko miest na Slovensku, no Prievidzi chýbala. Vďaka Planéte A má cirkulárnu mapu aj Prievidza, ktorá teraz slúži všetkým. Nájdu v nej lokálne opravovne, bazáre, secondhandy či požičovne. Podľa spätnej väzby od návštevníkov bol
festival úspešný, a tak prichádza iniciatíva Planéta A s ďalšou sobotou plnou zaujímavých aktivít.

Návštevníkov čakajú workshopy, diskusie, prednáška a pravá festivalová atmosféra V Prievidzi sa už túto sobotu, 13. mája 2023, v čase od 10:00 do 17:00 hod. uskutoční druhý zo série kultúrno-environmentálnych festivalov s názvom Minifest Planéty A. Bohatý program na tému Recyklácia a Upcyklácia si môžu návštevníci užiť opäť v Galérii Jabloň, na adrese M. Falešníka 428/6, Prievidza.
Návštevníkov čaká v priestore schodiska piatich poschodí (voľným festivalovým jazykom – stejdžov) okrem dobrého jedla, remeselného piva, chutnej kávy, hudby a výstav aj bohatý program, ktorým ich budú sprevádzať recyklátori a upcyklátori z celého Slovenska.

TVORIVÉ WORKSHOPY
Počas celého festivalu, stejdž 1
Uši si zápisník zo starých zošitov a plagátov (workshop upcyklácie; vedie Mirka)

10:30 – 11:30, stejdž 3
Aby Zem nebola veľké smetisko (workshop recyklácie pre deti; vedie Marcela z ICM)

12:00 – 14:00, stejdž 3
Uši si gumičku zo starej kravaty (workshop upcyklácie; vedie Ema z projektu ReTie)

13:00 – 14:30, stejdž 3
Vyrob si peňaženku z krabice od džúsu (workshop upcyklácie; vedie Jakub z projektu Pure Love)

15:00 – 16:30, vonku pred Galériou Jabloň
Zostroj si vysielačku z pohárov na kávu (workshop upcyklácie a beseda o knihe Plecháč Bob pre deti
od 4 rokov; vedie Hedviga Gutierrez)

DISKUSIE A PREDNÁŠKA
12:30 – 13:30, stejdž 4
Tajomstvá upcyklácie (prednáška s Katkou z projektu LaFlorita)
14:00 – 15:00, stejdž 4
Príbeh projektu EcoButt – Asfaltové cesty z cigaretových ohorkov (diskusia s Hugom z EcoButt)
15:30 – 16:30
Upcyklátori – tvorcovia hodnoty z odpadu (diskusia s Veronikou z D´CADENCE, Emou z ReTie a
Jakubom z Pure Love)

Okrem toho si návštevníci vychutnajú skvelú kávu z pojazdnej kaviarne Budíček Cafe. Káva bude podávaná v jedinečných porcelánových šálkach z druhej ruky, čím organizátori predchádzajú vzniku odpadu v podobe jednorazových pohárov. Pivovar Radošina zase načapuje svoje remeselné pivo do rozložiteľných pohárov. O udržateľnejší variant festivalového jedla sa postará prievidzské vegánske bistro VegFood. Atmosféru festivalu doplní DJ s príjemnou hudbou. Pripravená je aj chill-zóna.

Za festivalom Minifest Planéty A stoja aktívni ľudia z praxe, ako aj dobrovoľníci – stredoškoláci Iniciatíva Planéta A vytvára priestor na kultiváciu životného prostredia i duše cez komunitné podujatia v Prievidzi. Spája aktívnych ľudí z praxe s mladými miestnymi dobrovoľníkmi. Prepája inštitúcie, odborníkov, umelcov a jednotlivcov. Na organizácii Minifest-u Planéty A sa podieľa iniciatíva Planéta A, kultúrno-kreatívne centrum Galéria Jabloň a Informačné centrum mladých v Prievidzi (ICM).

Projekt Planéta A vznikol ako študentský projekt Sokratovho Inštitútu. Sokratov inštitút učí mladých ľudí, ako na verejnoprospešné projekty v praxi. Jedným z nich je aj prievidzský Minifest Planéty A, ktorý má ambíciu stať sa pravidelným komunitným podujatím pre Prievidžanky a Prievidžanov.

Ďalšie aktuality

Otváracie hodiny pokladne MsÚ

26. Jul 2024 8:25
Oznamujeme verejnosti, že pokladňa na mestskom úrade bude od 29. 07. 2024 do 02. 08…

Odstávka pitnej vody

25. Jul 2024 8:30
Z dôvodu náhlej poruchy na vodovodnom potrubí bude dnes prerušená dodávka pitnej…

Nový spojovací chodník na Ul. Francisciho

23. Jul 2024 10:46
Mesto Prievidza vybudovalo nový chodník k centrálnemu detskému ihrisku vo…