Spomienka na Darinku Matyášovú očami kolegu
Darinka bola moja dlhoročná kolegyňa, vysokú školu ukončila dva roky po mne, celé nasledujúce polstoročie sme sa venovali rozvoju potravinárskej technológie na strednom Slovensku. Pani primátorka mesta a konateľ firmy Nestlé Slovensko vo svojich príhovoroch na rozlúčke s ňou spomínali na všetko to dobré, čo na svojej životnej ceste vykonala. V tomto príspevku chcem – ako súputník Ing. Matyášovej – svojou životnou skúsenosťou stručne dokumentovať jej významný prínos pre rozvoj potravinárskej vedy na Slovensku.
Ako absolventka Chemickej fakulty SVŠT od svojho nástupu do bývalého závodu SKL Carpathia v Prievidzi udržiavala kontakt so svojou Alma mater, sledovala vývoj na poli potravinárskych technológií, viedla mnoho diplomových prác absolventov vysokých škôl z tejto problematiky a organizovala odborné semináre v rámci konzervárenského podniku v bývalom Stredoslovenskom kraji. Od skončenia vysokej školy bola aktívnou členkou Potravinárskej spoločnosti SVTS a predsedníčkou jej závodnej pobočky v Carpathii. Ako dlhoročná šéfka vývojového oddelenia každoročne organizovala napr. prehliadky nových trvanlivých výrobkov, najmä z oblasti dehydratovaných polievok. Keď sa spätne vraciam v mysli k prvému uvedeniu jej Francúzskej polievky, netušili sme vtedy, že bude mať taký úspech u spotrebiteľov nie len na Slovensku a až do dnešných čias.
Kamil Cejpek – kolega